Lieve zwangeren en partners,

Na een relatieve rustperiode zijn wij genoodzaakt onze zorgverlening, naar aanleiding van de toespraak op 14-12-2020, opnieuw aan te passen. Hierbij volgen wij de adviezen die gegeven zijn vanuit de overheid en onze beroepsvereniging KNOV. Dit betekent dat wij opnieuw onze zorg zullen moeten afschalen.

Daarom hieronder weer een aangepast overzicht van alle richtlijnen. We vragen jullie deze weer grondig door te lezen en toe te passen op jouw eigen zorgafname bij ons. De richtlijnen zullen gelden tot 19-1-2021. Naar aanleiding van de persconferentie in januari zullen wij opnieuw met een update komen.

Naast de algemene richtlijnen om een mondkapje te dragen in praktijk, vragen wij jullie ook een mondkapje te dragen tijdens het spreekuur. Wij dragen tijdens het spreekuur ook een mondkapje.

Wij willen benadrukken dat het belangrijk is en blijft om contact met ons op te nemen bij klachten en/of onzekerheden. Wij zijn net als anders 24 uur per dag 7 dagen in de week bereikbaar op nummer 06 – 41 55 30 21. 

Zwangerschap

 • De controles vinden allen op de praktijk plaats met uitzondering van het eerste intake gesprek en de nacontrole afspraken. Deze laatste twee zullen telefonische plaatsvinden. Onze assistente zal contact met jullie opnemen als het tijdstip van de controles veranderd.
 • Kom zoveel mogelijk alleen naar de controle, maar indien nodig mag jouw partner ook meekomen.
 • Je partner mag meekomen naar alle medische echo’s (termijnecho, 20 weken echo, groei en de liggingsecho).
 • Helaas kunnen we geen kinderen en/of anderen belangstellenden toestaan.
 • Tijdens de aangekondigde lockdown zijn wij helaas genoodzaakt de pretecho’s te annuleren. De echo’s die gepland zijn rond 16 weken zullen geannuleerd worden, deze kunnen wij helaas niet op een ander moment inplannen. De echo’s rond 27-30 weken moeten wij tot nader order ook annuleren, afhankelijk van de aankomende maatregelen zullen we in afstemming met jullie kijken wat de mogelijkheden zijn na 19-1-2021.
  Echo’s die medisch noodzakelijk zijn, worden wel verricht.
 • Inloopspreekuren blijven in verband met verwachte drukte tot nader order geannuleerd.
 • Bij klachten gerelateerd aan corona vragen we je, voorafgaand aan de afspraak, contact op te nemen met de dienstdoende verloskundige op 06-41553021. In samenspraak zullen we dan besluiten of de afspraak door kan gaan of uitgesteld zal worden.

Bevalling

 • Zowel in de thuissituatie als in het ziekenhuis is het, naast je partner, niet mogelijk om extra personen aanwezig te laten zijn bij de bevalling.
 • In het ziekenhuis is het verplicht om mondkapjes te dragen in de openbare ruimten, zorg ervoor dat die klaar liggen bij de bevaltas.
 • Indien je als barende besmet bent met het corona virus ontstaat er mogelijk een medische indicatie voor de bevalling, dit betekent dat je onder begeleiding van de gynaecoloog in het ziekenhuis zult bevallen. Afhankelijk van de ziekteverschijnselen zullen we met je afstemmen wat het advies is ten aanzien van de zorgverlening.
 • Cliënten met bewezen corona of verdenking op corona zullen worden opgevangen in het Noord West ziekenhuis in Alkmaar. Dit betekent dat er bij sterke verdenking of bewezen ziekte verwezen zal worden naar Alkmaar.
 • Belangrijk! Bij corona klachten en/of ziekte van de partner, mag hij/zij wel aanwezig zijn bij de bevalling. Als je klachten hebt vernemen wij dit graag, we zullen dan passende beschermingsmaatregelen treffen met elkaar. Als het nodig is om naar de operatiekamer te gaan, mag de partner (in geval van COVID-19 besmetting) helaas niet mee.
 • Mocht het nodig zijn om gebruik te maken van een ambulance is het goed om te weten dat je als partner niet mee kunt reizen. Dit om ervoor te zorgen dat het ambulancepersoneel met zo min mogelijk personen in contact komt.
  Zorg ervoor dat spullen (zoals bevaltas en maxi cosi) klaar staan zodat je snel weg kunt.

Kraamperiode

 • In de kraamperiode verlenen wij, net als in de zwangerschap, zorg aan moeder en kind. Normaliter betekent dit dat wij in de kraamweek een aantal keer op huisbezoek komen. Vanwege corona zullen wij in overleg met jullie afstemmen: wanneer huisbezoeken en/of telefonisch consult. Indien het medisch verantwoord is zullen de meeste contactmomenten telefonisch plaatsvinden.
 • We adviseren om samen met de kraamverzorgende af te stemmen wat mogelijk/gewenst is qua visite.

Voorlichting bevalling en kraamperiode
De voorlichtingsavonden kunnen in verband met de maatregelen niet fysiek plaatsvinden. Ter vervanging hebben wij de voorlichtingsavond opgenomen. Deze online versie zal zo spoedig mogelijk naar jullie worden gestuurd via de mail.

NWZ beleid
Als je voor een controle óf voor de bevalling naar de gynaecoloog gaat, is het goed om van te voren nog even de nieuwste update te bekijken wat betreft coronamaatregelen. Zie deze link voor de laatste informatie: https://www.nwz.nl/Nieuws-NWZ/ArtMID/6077/ArticleID/1076/Vraag-en-antwoord-over-het-nieuwe-coronavirus-COVID-19

Belangrijk: Indien je corona gerelateerde klachten hebt én je hebt een afspraak met een van ons, vragen we telefonisch contact op te nemen:
maandag, dinsdag en donderdag 0226- 312296 (praktijk Noord-Scharwoude)
Overige dagen: 06-41553021

Indien je corona positief bent bevonden vernemen wij dit graag.

Trek bij vragen of onduidelijkheden natuurlijk weer aan de bel bij ons.

Helaas zijn dit noodzakelijke maatregelen. Vanuit onze visie willen wij graag zorg verlenen op een andere manier, echter zien wij de noodzaak van de maatregelen in en houden ons daarom aan de richtlijnen. Zodra en ruimte komt om onze zorgverlening aan te passen richting de zorg die wij normaal leveren zullen we dit doen. Jullie ontvangen daarover dan bericht.

Blijf gezond!

Lieve groet,

Geboortehuys Verloskundigen

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *