In de praktijk van Het Geboortehuys kun je nu ook terecht voor het plaatsen óf het verwijderen van een spiraal. Onze specialisten plaatsen in onze praktijk in Noord-Scharwoude koper- en hormoonspiralen, vakkundig en betrouwbaar, in een laagdrempelige setting.
Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie en wordt vaak om meerdere redenen gebruikt:
– De menstruatie is minder hevig
– Je bent vijf jaar (of langer) beschermd
– Je neemt geen hormonen in
– Je bent meteen na plaatsing beschermd
– Je bent na verwijdering nagenoeg direct weer vruchtbaar
Dit is een hormoonvrij spiraal dat 10 jaar betrouwbaar is. In de baarmoeder geeft het spiraal geleidelijk steeds een beetje koper af.
Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief. Hierdoor kan er geen bevruchting plaatsvinden. Een koperspiraal is betrouwbaar vanaf het moment van plaatsing en kan ook werkzaam zijn als morning-after middel. Hij moet dan echter wel binnen 5 dagen na onveilige gemeenschap geplaatst worden.
Het spiraal zorgt er dan oor dat het baarmoederslijmvlies veranderd en daardoor niet meer geschikt wordt bij innesteling van een bevruchte eicel.
Het hormoonspiraal werkt plaatselijk in de baarmoeder door afgifte van hormonen. De werkzame stof in beide spiralen is Levonorgestrel. Het grootste verschil tussen Mirena en Kyleena is de hoeveelheid levonorgestrel. De Mirena bevat totaal 52mg t.o.v. Kyleena 19,5mg. De stof Levonorgestrel zorgt ervoor dat het baar moederslijmvlies niet meer (of in mindere mate) wordt opgebouwd en het baarmoederhalsslijm wordt verdikt. Dit samen voorkomt dat een eicel en een zaadcel met elkaar in contact komen. Hierdoor wordt een bevruchting voorkomen. Daar- naast worden de zaadcellen door de afgifte van het hormoon Levonorgestrel minder beweeglijk. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong onderdrukt.
De Mirena kan 8 jaar veilig in de baarmoeder blijven zitten, de Kyleena 5 jaar.
Spiraaltjes zijn zeer betrouwbaar. Een pil kun je vergeten in te nemen, maar aan een spiraaltje hoef je niet te denken. Afhankelijk van het type kan een spiraaltje tot 10 jaar ter plaatse blijven zitten.
Vrouwen ouder dan 35 jaar die roken kunnen beter niet de pil nemen, want deze combinatie verhoogt het risico op trombose. In dat geval kan het spiraaltje wel veilig gebruikt worden, omdat het de kans op trombose niet verhoogt. Ook tijdens de borstvoedingsperiode is het spiraaltje een veilige anticonceptiemethode. Nadat het spiraaltje verwijderd is, kun je onmiddellijk weer zwanger worden. Bij een hormoonspiraaltje is je menstruatie vaak minder pijnlijk en vermindert de hoeveelheid maandelijks bloedverlies. Je menstruatie kan soms zelfs volledig uitblijven.
De voornaamste risico’s hebben te maken met het plaatsen van het spiraaltje zelf, nl. perforatie van de baarmoeder en risico op infecties. Het spiraaltje wordt soms ook uitgestoten door het lichaam. Deze risico’s zijn echter uiterst zeldzaam.
Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding. Je kunt je menstruatie niet zelf regelen. Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Een koperspiraaltje kan voor heviger en langere menstruaties zorgen. Als dat te storend is, kun je overwegen om het spiraaltje te laten verwijderen. Met een hormoonspiraaltje kun je last hebben van acne, hoofdpijn, duizeligheid en gezwollen borsten (door de lage dosis progestageen). Je kunt in het begin ook onregelmatig bloedverlies hebben.
Voordat het spiraal wordt geplaatst, wordt er eerst met een echo gekeken wat de positie van de baarmoeder in de buik is. Dit gebeurt vaginaal en zorgt ervoor dat het spiraal makkelijker geplaatst kan worden.
Met behulp van een speculum (eendenbek) wordt de baarmoedermond in beeld gebracht. Daarna wordt de baarmoeder opgemeten en kan het spiraal geplaatst worden. Aan het uiteinde van het spiraal zitten 2 dunne draadjes die na het plaatsten op de juiste lengte worden afgeknipt.
Deze draadjes maken het mogelijk het spiraal later weer te verwijderen. Het plaatsen van het spiraal zal kort duren, meestal maar een paar minuten. Na het plaatsen zal er opnieuw een echo worden gemaakt om te beoordelen of het spiraal op de juiste plek in de baarmoeder zit.
De eerste uren na het plaatsen zul je wellicht wat ongemak ervaren in de vorm van menstruatiekrampen. Hiervoor kunnen pijnstillers worden gebruikt.
De baarmoeder heeft vaak even tijd nodig om aan het spiraal te wennen. Onregelmatig bloedverlies gedurende de eerste 3 maanden is een veelvoorkomend verschijnsel. Bij plaatsing kort na de bevalling kan dit zelfs de eerste 6 maanden aanhouden.
Bij vragen of ongerustheid kun je terecht bij de verloskundige of huisarts.
Het is het beste om telefonisch contact op te nemen met de praktijk. Onze assistente is aanwezig om maandag, dinsdag en donderdag van 9-17 uur. Zij kan samen met jou in de agenda kijken wat het beste uit zou komen.
Je kunt een spiraal 10 weken na de bevalling laten plaatsen, 12 weken in het geval van een keizersnede. Indien je niet recent bevallen bent, kan het spiraal op ieder moment in de cyclus geplaatst worden. Plaatsing tijdens een menstruatie is dus niet noodzakelijk.
De spiralen worden geplaatst op onze hoofdlocatie, Voorburggracht 285A in Noord-Scharwoude. Wanneer je voor het eerst een spiraal laat plaatsen, is het wellicht wenselijk om iemand mee te nemen. Wij raden het meenemen van kleine kinderen af.
Voorafgaand aan de plaatsing vinden wij het prettig als je onze vragenlijst in wilt vullen. Je kunt deze via de mail weer retourneren of even langsbrengen op de praktijk. We zullen na het invullen nog even telefonisch contact met je opnemen om eventuele bijzonderheden te bespreken en vragen te beantwoorden.
De kosten van een spiraalplaatsing inclusief echo zijn afhankelijk van de zorgverzekeraar, maar liggen vaak rond de € 70,-. Wij zullen de kosten van het plaatsen rechtstreeks bij jouw zorgverzekeraar declareren. Het kan zijn dat niet alle kosten worden vergoed of dat er een deel van het eigen risico afgaat. Neem voor meer informatie hierover contact op met jouw zorgverzekeraar.
We werken samen met het anticonceptieportaal. Wij schrijven online een recept voor je uit voor het spiraal. Je ontvangt hierna een linkje om de spiraal te betalen. Nadat de betaling is ontvangen wordt jouw spiraal opgestuurd naar onze praktijk. Zo weten we zeker dat je de juiste spiraal hebt en deze tijdig ontvangen is. Indien gewenst kun je ook een recept krijgen van ons en hiermee zelf naar de apotheek gaan.
Direct na de spiraalplaatsing wordt er met een echo gecontroleerd of het spiraal juist geplaatst is. Daarbij wordt een nacontrole 6 weken na de plaatsing geadviseerd. We maken dan wederom een echo en kijken of het spiraal nog steeds goed zit. Deze controle wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten van deze nacontrole zijn 30 euro.
Bij de plaatsing wordt besproken of je van deze nacontrole gebruik wil maken. De eerste 6 maanden na plaatsing is er een hele kleine kans dat je baarmoeder het spiraal uitstoot. Mocht je twijfels hebben of je spiraal nog wel goed in je baarmoeder zit, dan mag je natuurlijk altijd contact opnemen.
Op www.spiraalcheck.nl kun je de spiraal voor €2,- laten registreren, waarbij je automatisch een bericht krijgt als deze vervangen moet worden. Indien je (eventueel voor de maximale termijn) jouw spiraal wilt laten verwijderen of wisselen, dan mag je hiervoor een afspraak maken bij ons.
Je bent vlot na het verwijderen van een spiraal weer vruchtbaar. Verwijderen van het spiraal bij ons in de praktijk is kosteloos, je mag hiervoor telefonisch een afspraak maken.