Tijdens de zwangerschap zullen wij je zo goed mogelijke voorbereiden op de naderende bevalling. We geven je informatie tijdens de reguliere zwangerchapscontroles, de voorlichtingsavond en kunnen je ondersteunen bij het maken van een geboorteplan.
Als je angstig bent voor de bevalling, bespreek dit dan met ons. Juist dan is een goede voorbereiding extra belangrijk. Wij willen jullie graag persoonlijk en professioneel begeleiden en luisteren naar jullie wensen tijdens dit bijzondere moment! 

 

Tips ten aanzien van de bevalling

  • Stel indien gewenst een geboorteplan op met daarin je wensen tijdens de bevalling
    • Waar wil je bevallen? Thuis of in het ziekenhuis?
    • Wat is belangrijk voor jou tijdens de bevalling?
    • Wat vinden jullie belangrijk voor je kindje na de bevalling?
    • Zijn er nog andere speciale wensen?
  • Bezoek een van onze voorlichtingsavonden
    • Hier krijg je een realistisch beeld van een bevalling
    • Je weet wat de mogelijkheden zijn rondom de bevalling
    • Je weet wat je van ons kan verwachten
  • Stel al je vragen en bespreek je wensen met je verloskundige.
    Rond 36 weken zwangerschap plannen wij een consult in waarin we de bevalling bespreken.
  • Volg eventueel een zwangerschapscursus
  • Oefen alvast de ademhalingstechnieken, ademhalen en ontspannen zijn essentieel tijdens je bevalling.
  • Zorg voor voldoende rust zodat je je zowel fysiek als psychisch kan voorbereiden op de komst van jullie kindje
  • Download de checklist: wat heb je nodig tijdens de bevalling?

Als je angstig bent voor de bevalling, bespreek dit dan met ons. Juist dan is een goede voorbereiding extra belangrijk. Wij willen jullie graag persoonlijk en professioneel begeleiden en luisteren naar jullie wensen tijdens dit bijzondere moment!

Geboorteplan

Soms kan het fijn zijn om je wensen en gedachten over de bevalling vooraf op papier te zetten. Alles wat je in dit geboorteplan zet, bespreken we vervolgens met je. Tijdens de bevalling proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met al jouw wensen. Indien het anders verloopt dan bespreken we dit met jou (en/of je partner) zodat we op dat moment de juiste keuze kunnen maken. Op Internet kun je allerlei voorbeelden van geboorteplannen vinden. Ons advies is het kort en simpel te houden. Dan kunnen de mensen die je begeleiden het in korte tijd doornemen. Je kunt ook onze vragenlijst gebruiken als leidraad voor je geboorteplan.


Stel hier jouw persoonlijke geboorteplan samen

Plaats van bevalling

Het is normaal om tussen de 37 en 42 weken te bevallen. Bij een gezonde zwangerschap mag je dan zelf kiezen waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. IAls je in het ziekenhuis wilt bevallen gaan we met je mee naar het ziekenhuis. Je kunt naar Alkmaar (Noordwest Ziekenhuisgroep) maar we begeleiden ook bevallingen in Hoorn (Dijklander Ziekenhuis)

Thuis

Veel aanstaande ouders twijfelen bij de eerste zwangerschap of thuis bevallen wel veilig genoeg is. Natuurlijk is er veel onderzoek gedaan naar de verschillen tussen een thuisbevalling en een bevalling op de polikliniek van het ziekenhuis. De resultaten wijzen uit dat er nauwelijks een verschil is tussen beide opties. Sterker nog, vrouwen die ervoor kiezen om thuis te bevallen lijken een grotere kans te hebben op een spontane geboorte.

Wij begeleiden de bevalling samen met een kraamverzorgster van jouw eigen gekozen kraamzorgorganisatie.

Poliklinisch

Je kunt er ook voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. Wanneer je hiervoor geen medische indicatie hebt, heet dit een poliklinische bevalling.
Als je poliklinisch wilt gaan bevallen, komen we eerst altijd bij je thuis langs en bepalen dan, samen met jullie, het beste moment om naar het ziekenhuis te gaan. Na de bevalling blijf je, wanneer alles zonder complicaties verlopen is, ongeveer nog twee uur in het ziekenhuis voordat je weer naar huis gaat.

Wij begeleiden de bevalling samen met een kraamverzorgster van jouw eigen gekozen kraamzorgorganisatie.

Klinisch

Soms treden er in de loop van de zwangerschap of tijdens de bevalling complicaties op waarvoor wij de begeleiding van de zwangerschap en/of bevalling moeten overdragen aan een gynaecoloog. In dat geval beval je klinisch in het ziekenhuis onder begeleiding van een verloskundige van het ziekenhuis en/of een gynaecoloog.

Wij begeleiden de bevalling dan niet.

Omgaan met weeën

Weeën voelen voor elke vrouw anders. De een ervaart het als pijn, de ander als een krampend gevoel, weer een ander ervaart het als een sensatie die anders is dan anders. De plek waar je het voelt kan ook verschillen, van buik, rug, benen of een combinatie.

De weeën hebben een functie, zowel lichamelijk als psychisch. Het zorgt ervoor dat je je terugtrekt in een veilige setting, veilig om een kind te kunnen baren.
Ook zorgt het ervoor dat het lichaam bepaalde hormonen gaat/blijft produceren die nodig zijn voor de bevalling, waaronder ook pijnstillende hormonen: endorfines. Endorfines zijn wel 50 keer krachtiger dan morfine. Oxytocine, het hormoon dat voor weeën zorgt, zorgt er ook voor dat je na je bevalling volledig gefocust bent om kennis te maken met je kindje. Hoe meer ontspannen je bent, hoe makkelijker je lijf oxytocine aanmaakt en hoe meer de weeën toenemen en hoe beter de bevalling vordert. 
Adrenaline is de tegenhanger van oxytocine en komt vrij bij angst, stress en drukte. Het is belangrijk om te proberen dit te vermijden, door het rustig om je heen te houden en aan te geven als angst of stress opspelen en dit met ons te bespreken. 

Hoe je met weeën omgaat is per persoon verschillend. Wat de één prettig vindt, kan voor een ander juist averechts werken. Het blijft dus zoeken naar wat een prettige manier is om de weeën op te vangen.

Wanneer je in bad wilt bevallen kun je ook bij ons terecht voor het huren van een bad.

Wij ondersteunen je graag tijdens je bevalling. Vanaf het moment dat je regelmatige weeën hebt bieden we continue ondersteuning (tenzij je iets anders wenst natuurlijk).

.