De kraamtijd is een belangrijke tijd voor de binding tussen kind en ouders. Jullie moeten wennen aan elkaar, je kindje leren kennen en leren hoe jullie je kindje moeten verzorgen. Jullie kindje moet zelf wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Al met al is het vaak een emotionele en indrukwekkende tijd. Dit komt niet alleen omdat de bevalling vaak vermoeiend was en de baby jullie als nieuwe ouders nogal eens uit de slaap houdt ‘s nachts, maar ook omdat de hormonen nog door je lijf gieren. Belangrijk is op jullie gevoel te vertrouwen en in deze 10 dagen ook de tijd hiervoor te nemen.

Wij adviseren in de kraamtijd veel rust te houden en bezoek te beperken. Het is logisch dat familie en vrienden de pasgeborene willen bewonderen, maar zorg ervoor dat de kraamtijd ook een tijd is waarin jullie als nieuwe ouders rustig kunnen wennen en genieten van jullie kleine wonder.
De kraamverzorgster en de verloskundige zullen je helpen met praktische zaken, maar ook met je over je emoties en gevoelens praten. Aan het eind van de kraamtijd hebben jullie dan de eerste stappen gezet om jullie kindje te leren kennen.

Kraambedcontroles

Wanneer de bevalling goed is verlopen, zijn jullie tijdens de eerste kraamweek thuis. De eerste acht dagen na je bevalling heb je kraamzorg. De verloskundige komt dan 2 of 3 keer langs om te horen of alles goed gaat. Ze voert medische controles uit en helpt eventueel bij het geven van (borst)voeding. Op dag 8-10 bezoeken wij je voor de laatste keer. Daarnaast zijn we, net als tijdens de zwangerschap, 24 uur per dag bereikbaar voor zorgen of dringende

Kraamzorg

Een uniek aspect aan onze verloskundigenpraktijk is dat wij onze eigen kraamzorg beheren.
Eén kraamverzorgende zal jou de hele kraamtijd begeleiden en zeer professionele zorg bieden zodat je na die week helemaal zelfstandig voor je nieuwe gezin kunt zorgen. En met plezier terug kunt kijken op jouw kraamweek. Door de korte lijnen tussen de kraamverzorgenden en de verloskundigen kunnen wij zorg op maat leveren aan onze cliënten en inspelen op ieders behoeften
Bezoek de website van Kraamzorg Langedijk voor meer informatie.

Voeding

Voor een kindje is borstvoeding de beste voeding. Het geven van borstvoeding loopt vaak goed maar het is wel een vaardigheid die aangeleerd moet worden door jezelf als moeder maar ook voor jullie kindje.

Wij zijn er ook tijdens deze eerste periode om je hierbij samen met jullie kraamverzorgster bij te helpen. Wij kunnen je op de volgende manier ondersteunen:

Flesvoeding van tegenwoordig is van goede kwaliteit en is zeker een prima alternatief voor borstvoeding. Als zorgverleners zullen we borstvoeding stimuleren maar de keuze voor flesvoeding zullen we altijd respecteren.

blank
Hielprik

In de eerste week na de geboorte wordt bij je kindje de hielprik afgenomen. Er worden een paar druppels bloed afgenomen uit de hiel. In het laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. Binnen 5 weken ontvang je een bericht met de uitslag van het onderzoek. Deelname aan de hielprik is vrijwillig en kosteloos. Meer informatie vind je hier.

Neonatale gehoorscreening

De neonatale gehoorscreening wordt in de eerste maand na de geboorte afgenomen. Eventuele gehoorstoornissen worden in een zo vroeg mogelijk stadium ontdekt. Hoe eerder kan begonnen met de behandeling van de stoornis, hoe beter. Een goed gehoor is belangrijk voor de ontwikkeling van de taal en het goed leren praten. Je kindje krijgt een zacht dopje in het oor. Door middel van een signaal en de reactie van het oor daarop wordt beoordeeld of het oor goed werkt. Je krijgt direct na het afnemen de uitslag ‘Gehoortest voldoende’. Bij uitslag ‘Gehoortest onvoldoende’ wordt de test na een week herhaald. Als een derde test ook onvoldoende is, volgt een doorverwijzing naar een audiologisch centrum. Meer informatie vind je hier.

Anticonceptie

Anticonceptie is misschien niet het eerste waar je aan denkt, de eerste tijd na de bevalling. Maar je kunt na je bevalling alweer snel zwanger worden. Daarom komt ook het onderwerp anticonceptie aan de orde tijdens het laatste gesprek in het kraambed. Wij vertellen je wanneer je weer kunt starten en kunnen je adviseren over verschillende methoden van anticonceptie. Meer hierover vind je hier.