De eerste blik op je baby is een onvergetelijk moment! Wij maken daar graag deel van uit. Binnen onze praktijk beschikken we over de nieuwste echo apparatuur. Dit betekent dat je voor alle echo’s bij ons terecht kunt. Naast alle medische echo’s kun je ook echo’s op eigen verzoek laten maken, ook wel pretecho’s genoemd. Je kunt hierbij denken aan een geslachtsbepaling of 3D/4D echo.

Vitaliteitsecho

Een vitaliteitsecho is een echo die plaatsvindt rond week 8 van de zwangerschap. Het is de eerste echo die je kunt doen als je zwanger bent. Het voornaamste doel van een vitaliteitsecho is om te kijken of er een vruchtje met hartactie in je baarmoeder zit. Er kan nog geen definitieve uitgerekende datum worden gegeven. Deze hoor je na afloop van de termijnecho die een paar weken later gedaan wordt.

Termijnecho

De termijnecho vindt meestal plaats tussen de 10 en de 12 weken zwangerschap. In sommige gevallen zal deze echo inwendig worden gedaan. Het doel van de echo is het vaststellen van de uitgerekende datum. Tijdens deze echo wordt er natuurlijk ook gekeken of het hartje van de baby goed klopt en of er sprake is van een eenling -of meerlingzwangerschap.

.

20 weken echo

Tijdens de 20-weken echo kunnen eventuele afwijkingen bij je baby worden opgespoord. Bekende afwijkingen waar naar wordt gekeken zijn of je kind een open ruggetje of open schedel heeft. De 20-weken echo wordt ook wel het Structureel Echoscopisch Onderzoek genoemd. Om jou als zwangere goed voor te lichten over deze echo en ander prenataal onderzoek, krijg je een gesprek hierover aangeboden. De voor- en nadelen, evenals de consequenties van de uitslag van het onderzoek worden met je besproken.

Echo groei

Rond de 32 weken zwangerschap kunnen we op indicatie een groeiecho verrichten op onze praktijk. Om de groei te bepalen meten we het hoofdje, het buikje en het botje in het bovenbeen. Tijdens de groeiecho kijken we ook naar de hoeveelheid vruchtwater, naar de placenta en naar de ligging van het kindje. Vaak wordt de groeiecho later in de zwangerschap herhaald om de groei over langere tijd in de gaten te houden. 

Echo ligging

Soms bestaat er onduidelijkheid over de ligging van de baby. Rond de 35-36 weken zwangerschap kan de echoscopiste bepalen of het kindje in hoofdligging ligt of dat er sprake is van een andere houding.
Wanneer het kind in stuit of dwars ligt wordt gekeken of hier een oorzaak voor te zien is. Meestal is dit niet het geval. Verder wordt gekeken naar de plaats van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. Bij deze termijn wordt het meten van de groei van de baby minder betrouwbaar. Dit zal daarom niet standaard worden gedaan.

.

Pretecho's

Naast medische echo’s kun je ook echo’s op eigen verzoek (pretecho’s) laten maken, Je kunt hierbij denken aan een geslachtsbepaling,  3/4D echo of een extra 2D echo.
Tijdens deze echo’s hebben we alle tijd om rustig naar je kindje te kijken.

Voor meer informatie over de inhoud van deze echo’s, evenals de verschillende tarieven, kun je een bezoek brengen aan de website van echoscopie Langedijk of klikken op de knop hieronder. 

Prenatale screening: iedereen kan zijn eigen keuze maken

Echo afspraak maken?

Wil je graag een afspraak maken, maar weet je niet precies welke echo geschikt is? Neem dan even telefonisch contact met ons op. We kunnen je dan goed adviseren.
0226- 312296

Digitaal een afspraak maken?

  • Door het inschrijfformulier in te vullen gaat u akkoord met het vastleggen van uw gegevens. Lees hier meer over in ons privacy beleid.