Als je zwanger bent, komt er van alles op je af. Wat moet je allemaal regelen, waar moet je aan denken en vooral: wanneer moet je wat doen? In onze zwangerschapschecklist vertellen we je precies wat er per week of trimester van de zwangerschap moet gebeuren.

4 weken zwangerschap

 •  De zwangerschapstesten die je tegenwoordig kunt kopen, kunnen al een zwangerschap aantonen vanaf het moment dat je over tijd bent
 • Als de test positief is, kun je ons bellen om je in te schrijven voor onze zorg
 • Als je nog geen foliumzuur slikt, is het slim om daar nu mee te beginnen. Er wordt aangeraden om dagelijks 400 tot 500 microgram foliumzuur te slikken en dit in ieder geval tot de 10e week van de zwangerschap te doen. Je mag de gehele zwangerschap foliumzuur slikken, dit doe je dan meestal in de vorm van een multivitamine speciaal bedoeld voor zwangeren. Foliumzuur vermindert onder andere de kans op het krijgen van een kindje met een open ruggetje, een open gehemelte of een gespleten lipje.
 • Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je je tot en met de elfde week van je zwangerschap aanmelden voor Moeders voor Moeders. Vanaf de zesde tot en met de zestiende week van je zwangerschap bevat je urine een grote hoeveelheid van het hCG-hormoon. Dit hormoon wordt gebruikt om medicijnen te maken voor de behandeling van minder vruchtbare vrouwen. Via de organisatie kun je urine afstaan en andere vrouwen helpen zwanger te worden.

5 tot 13 weken zwangerschap

 
 • Vanaf het moment dat de zwangerschapstest positief is, kun je je aanmelden voor onze zorg. We maken dan een afspraak voor de eerste afspraak op ons spreekuur en voor de eerste echo.
 • Wil je straks weer gaan werken? Meld je dan tijdig aan voor kinderopvang. Soms zijn hier namelijk lange wachttijden voor.
 • Tijdens het eerste gesprek zullen wij je informatie geven over kraamzorg. Als extra service aan onze zwangere vrouwen bieden wij kraamzorg via ons eigen kraambureau, Kraamzorg Langedijk. Hier werken ervaren kraamverzorgenden met liefde en passie voor hun vak.
 • Meld je zwangerschap aan bij de zorgverzekeraar

14 tot 19 weken zwangerschap

 • Erkenning regel je bij de gemeente en houdt in dat bij de Burgerlijke Stand naast de moeder ook de vader van het (ongeboren) kind geregistreerd staat. Dit geldt alleen voor mensen die niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben. Belangrijk is dat dit al in de zwangerschap gebeurt en niet pas als de baby geboren is! Het is iets anders dan aangifte, dat gebeurt wél pas na de geboorte. Erkenning regel je op het stadskantoor. Hiervoor maak je eerst een afspraak online of telefonisch en samen met je partner ga je naar het gemeentehuis. Vergeet niet allebei je legitimatiebewijs mee te nemen.
 • Het is belangrijk om je werkgever te informeren over je zwangerschap (als je dit nog niet gedaan hebt) Je heb een zwangerschapsverklaring nodig om zwangerschapsverlof aan te vragen. Deze verklaring kun je aanvragen bij de verloskundige. 
 • Via de verloskundige heb je informatie gekregen over het SEO (de 20-weken echo). Indien je deze echo wenst, dan zal hier een afspraak voor worden ingepland.  Deze echo wordt vaak tussen de 19 en 20 weken zwangerschap gedaan.
 • Misschien vindt je het leuk om een zwangerschapscursus te doen? Oriënteer je dan alvast op de mogelijkheden. Wij bieden ook een aantal cursussen aan op de praktijk. 

20 tot 32 weken zwangerschap

 • Ben je al begonnen met de inrichting van de babykamer? Let op dat de levertijd van sommige meubels best lang kan zijn
 • Rond de dertigste week komt kraamverzorgende Nicolet bij je thuis voor een persoonlijke kennismaking, het intakegesprek. Hier wordt alles over ‘kraamzorg’ besproken.
 • Heb je al nagedacht over een geboortekaartje?
 • Heb je kraampakket in huis?  De meeste kraampakketten worden uitgedeeld door verzekeringsmaatschappijen. Het kraampakket is ook bij de assistente verkrijgbaar voor € 30,-.
blank

33-40 weken zwangerschap

 • De verloskundige geeft je informatie over de bevalling. Bespreek met haar jouw wensen en stel eventueel samen een geboorteplan op.
 • Zorg dat je de benodigdheden voor de bevalling en kraamperiode in huis hebt. Zet alles klaar, zodat de verloskundige of kraamverzorgende hier niet naar hoeft te zoeken. Houd onze uitzetlijst bij de hand voor een duidelijk overzicht.
 • Vanaf 37 weken is het handig om een tas in te pakken voor als je in het ziekenhuis wil of moet bevallen. Neem zowel spullen voor jezelf, als voor de baby mee. Soms moet je meerdere dagen in het ziekenhuis blijven. Het is dus handig om voor een aantal dagen in te pakken.
 • Ook is het handig om vanaf 37 weken zwangerschap je bed te verhogen met klossen. De afstand van de grond tot bovenkant matras moet minimaal 80 cm zijn.  Kom je hier niet helemaal aan zonder de klossen? Overleg dan even met ons. Soms kan een bed met klossen eronder ook te hoog worden. Je kunt bij ons op de praktijk klossen huren. Ga voor meer informatie naar onze pagina “verhuur“.
 • Ten aanzien van de bevalling: zorg dat je de vluchttas klaar hebt staan en dat je alle telefoonnummers paraat hebt. Hiermee bedoelen we niet alleen ons telefoonnummer, maar ook die van de kraamzorg en van de familieleden/vrienden die je wilt bellen als je bevallen bent.

Na de bevalling - de kraamtijd

 • Binnen drie werkdagen na de geboorte moet je geboorteaangifte doen bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je kindje is geboren. Vergeet niet je trouwboekje of de akte van erkenning mee te nemen. Neem voor de zekerheid je ID-bewijs mee.
 • Meld je kindje aan bij je zorgverzekeraar.
 • In de eerste week na de geboorte wordt wat bloed afgenomen uit de hiel van de baby. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een aantal zeldzame
  ziektes. Tijdige opsporing en behandeling van deze ziektes voorkomt of beperkt zeer ernstige
  schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van het kind. De meeste ziektes zijn
  niet te genezen maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.
  Deelname aan de hielprik is vrijwillig, daarom wordt voor de uitvoering van de hielprik jouw
  toestemming gevraagd. De hielprik kan belangrijk zijn voor de gezondheid van het kind.
  Het is dan ook van belang dat je meedoet aan het onderzoek.
  Indien je tijdens de zwangerschap al weet dat je niet wilt deelnemen aan de hielprikscreening, dan kun je dit voor de geboorte aangeven bij ons.
  In de eerste maand na de geboorte krijgt jouw baby een gehoortest. Met deze test wordt
  gemeten of hij of zij goed genoeg hoort om te leren praten. De gehoortest wordt ook wel
  de ‘neonatale gehoorscreening’ genoemd, ofwel gehoorscreening bij pasgeborenen.