Als je zwanger bent, komt er van alles op je af. Wat moet je allemaal regelen, waar moet je aan denken en vooral: wanneer moet je wat doen?
In deze zwangerschapschecklist van Het Geboortehuys vertellen we je precies wat er per week of trimester van de zwangerschap moet gebeuren.
De zwangerschapstesten die je tegenwoordig kunt kopen, kunnen al een zwangerschap aantonen vanaf het moment dat je over tijd bent.
Bij een positieve test kun je contact opnemen met Het Geboortehuys om je in te schrijven voor onze zorg.
Je kunt starten met het slikken van foliumzuur: dit vermindert de kans op afwijkingen bij het kindje, zoals een gespleten lip of open gehemelte.
Je kunt je eventueel aanmelden voor Moeders voor Moeders: met jouw hormoon kun je andere vrouwen helpen om zwanger te worden.
Nadat je bij ons hebt aangemeld maken wij een afspraak om een intake en een eerste echo in te plannen op onze speciale echo-afdeling.
Ga je straks gebruik maken van de kinderopvang? Momenteel zijn er lange wachtlijsten, dus het is belangrijk je daarvoor alvast aan te melden.
Het Geboortehuys heeft een goede samenwerking met diverse kraamzorg-organisaties uit de regio. We helpen je te kiezen welke het beste bij jullie past.
Om in aanmerking te komen voor diverse vergoedingen rondom de zorg bij zwangerschap, bevalling en kraamtijd is het belangrijk om je aan te melden bij de verzekeraar.
Erkenning regel je bij de gemeente voor ongeboren kinderen, waarbij naast de moeder ook de vader wordt geregistreerd. Dit geldt alleen voor ongetrouwde stellen zonder geregistreerd partnerschap. Maak vooraf een afspraak, neem legitimatiebewijzen mee.
Het is belangrijk om je werkgever te informeren over je zwangerschap (als je dit nog niet gedaan hebt) Je heb een zwangerschapsverklaring nodig om zwangerschapsverlof aan te vragen. Deze verklaring kun je bij Het Geboortehuys aanvragen.
Via de verloskundige heb je informatie gekregen over het SEO (de 20-weken echo). Indien je deze echo wenst, dan zal hier een afspraak voor worden ingepland. Deze echo wordt vaak tussen de 19 en 20 weken zwangerschap gedaan.
Het Geboortehuys biedt diverse zwangerschapscursussen, zoals yoga, pilates en fysiotherapie. Speciaal ontworpen om fysieke en mentale ondersteuning te bieden tijdens en na de zwangerschap.
Ben je al begonnen met de inrichting van de babykamer? Let op dat de levertijd van sommige meubels best lang kan zijn.
Rond de dertigste week neemt jouw kraamzorgorganisatie contact met je op voor een persoonlijke kennismaking, het intakegesprek. Hier wordt alles over ‘kraamzorg’ besproken.
Heb je al nagedacht over een geboortekaartje? Dit is ook de ideale periode om alvast de geadresseerden te verzamelen en na te denken over kraambezoek.
Heb je het kraampakket in huis? Vaak wordt deze door e verzekeringsmaatschappij geleverd. Het pakket is ook bij Het Geboortehuys verkrijgbaar (€ 30,-).
De verloskundige geeft je informatie over de bevalling. Bespreek met haar jouw wensen en stel eventueel samen een geboorteplan op.
Zorg ervoor dat de benodigdheden voor de bevalling en kraamperiode in huis zijn en klaar staan, dan hoeft de verloskundige of kraamverzorgende hier niet naar te zoeken. Stel een uitzetlijst samen.
Het is praktisch om het bed te verhogen. Gebruik hiervoor de handige bedverhogers van Het Geboortehuys: de afstand van de grond tot bovenkant matras moet minimaal 80 cm zijn.
Zorg ervoor dat je een tas net babyspullen klaar hebt staan en dat je alle telefoonnummers paraat hebt – ook die van de kraamzorg en van de familieleden/vrienden die je wilt bellen als je bevallen bent.
Binnen drie werkdagen na de geboorte moet je aangifte doen bij de Burgerlijke Stand van de geboortegemeente. Vergeet niet je trouwboekje of erkenningsakte mee te nemen, en neem ook je ID-bewijs mee voor de zekerheid.
Na de geboorte moet je je kindje aanmelden bij de zorgverzekeraar. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je baby direct verzekerd is en gebruik kan maken van medische zorg. Vergeet niet om dit tijdig te regelen.
De hielprik wordt bij baby’s uitgevoerd in de eerste week na de geboorte. Hierbij wordt een paar druppels bloed afgenomen uit de hiel van de baby. Dit bloed wordt getest op ernstige, zeldzame aandoeningen om vroege behandeling mogelijk te maken.
De gehoortest wordt bij baby’s afgenomen in de eerste weken na de geboorte. Een klein apparaatje meet de reactie van het oor op geluiden. Deze test is pijnloos en helpt vroegtijdig gehoorproblemen te detecteren, wat essentieel is voor taalontwikkeling.