De eerste blik op je baby is een onvergetelijk moment! Wij maken daar graag deel van uit. Binnen onze praktijk beschikken we over de nieuwste echo apparatuur. Dit betekent dat je voor alle echo’s bij ons terecht kunt. Naast alle medische echo’s kun je ook echo’s op eigen verzoek laten maken, ook wel pretecho’s genoemd. Je kunt hierbij denken aan een geslachtsbepaling of 3D/4D echo.

Vitaliteitsecho

Een vitaliteitsecho is een echo die plaatsvindt vanaf week 6 van de zwangerschap. Het is de eerste echo die je kunt doen als je zwanger bent. Het voornaamste doel van een vitaliteitsecho is om te kijken of er een vruchtje met hartactie in je baarmoeder zit. Er kan nog geen definitieve uitgerekende datum worden gegeven. Deze hoor je na afloop van de termijnecho die een paar weken later gedaan wordt.

Termijnecho

De termijnecho vindt meestal plaats tussen de 10 en de 12 weken zwangerschap. In sommige gevallen zal deze echo inwendig worden gedaan. Het doel van de echo is het vaststellen van de uitgerekende datum. Tijdens deze echo wordt er natuurlijk ook gekeken of het hartje van de baby goed klopt en of andere bijzonderheden te zien zijn. 

13-weken echo

Vanaf 1 september 2021 is het mogelijk om mee te doen aan de 13 weken echo. De 13 weken echo is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen van de baby. Dit medisch onderzoek lijkt veel op de 20 weken echo. Bij zowel de 13 weken echo als de 20 weken echo bekijkt de echoscopist met een echo-apparaat of er lichamelijke afwijkingen zichtbaar zijn. Doordat de baby rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld is dan bij de 20 wekenecho, zijn veel afwijkingen nog niet te zien. Sommige, vaak ernstige afwijkingen kunnen wel zichtbaar zijn. Op de website van PNS is meer informatie te vinden over lichamelijke afwijkingen die gezien kunnen worden. De echoscopist kan niet alles zien. Als zij geen afwijkingen ziet, is dit geen garantie dat het kind gezond is. In sommige gevallen is niet alles direct zichtbaar. Dit komt bij de 13 weken echo vaker voor dan bij de 20 weken echo. Het verrichten van een vaginale echo kan door de echoscopiste voorgesteld worden. Je mag van dit voorstel gebruik van maken, maar bent hiertoe niet verplicht.
De 13 weken echo kan verricht worden bij 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Je krijgt de uitslag van de echo direct na de echo van de echoscopist. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen aanwijzing voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig. Indien er een vermoeden op een afwijking is, is vervolg onderzoek mogelijk. Lees meer over de opties van vervolgonderzoeken op de website van pns.
Je kunt alleen kiezen voor de 13 weken echo als je ook meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Lees hier meer informatie over deze wetenschappelijke studie.
Voor het (counselings)gesprek over de 13 weken echo en de echo zelf hoeft u niet te betalen.

De 13-weken echo is de enige echo die momenteel nog niet op de praktijk wordt gemaakt. Wij verwijzen je hiervoor door naar Alkmaar of Heerhugowaard. 

 

20-weken echo

Tijdens de 20-weken echo kunnen eventuele afwijkingen bij je baby worden opgespoord. Bekende afwijkingen waar naar wordt gekeken zijn of je kind een open ruggetje of open schedel heeft. De 20-weken echo wordt ook wel het Structureel Echoscopisch Onderzoek genoemd. Om jou als zwangere goed voor te lichten over deze echo en ander prenataal onderzoek, krijg je een gesprek hierover aangeboden.
De 20-weken echo wordt uitgevoerd tussen 18+0 weken zwangerschap en 21+0 weken zwangerschap.
Je krijgt de uitslag van de echo direct na de echo van de echoscopist. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen aanwijzing voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig. Indien er een vermoeden op een afwijking is, is vervolg onderzoek mogelijk. Lees meer over de opties van vervolgonderzoeken op de website van pns.

Echo groei

Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap kunnen we op indicatie een groeiecho verrichten op onze praktijk. Om de groei te bepalen meten we het hoofdje, het buikje en het botje in het bovenbeen. Tijdens de groeiecho kijken we ook naar de hoeveelheid vruchtwater, naar de placenta en naar de ligging van het kindje. Vaak wordt de groeiecho later in de zwangerschap herhaald om de groei over langere tijd in de gaten te houden.

.

Echo ligging

Soms bestaat er onduidelijkheid over de ligging van de baby. Rond de 35-36 weken zwangerschap kan de echoscopiste bepalen of het kindje in hoofdligging ligt of dat er sprake is van een andere houding.
Wanneer het kind in stuit of dwars ligt wordt gekeken of hier een oorzaak voor te zien is. Meestal is dit niet het geval. Verder wordt gekeken naar de plaats van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. Bij deze termijn wordt het meten van de groei van de baby minder betrouwbaar. Dit zal daarom niet standaard worden gedaan.

Echo op eigen verzoek (pretecho)

Naast medische echo’s kun je ook echo’s op eigen verzoek (pretecho’s) laten maken, Je kunt hierbij denken aan een geslachtsbepaling, 3/4D echo of een extra 2D echo.
Tijdens deze echo’s hebben we alle tijd om rustig naar je kindje te kijken.

Voor meer informatie over de inhoud van deze echo’s, evenals de verschillende tarieven, kun je een bezoek brengen aan onze pretecho pagina.

Wil je graag een afspraak maken, maar weet je niet precies welke echo geschikt is? Neem dan even telefonisch contact met ons op. We kunnen je dan goed adviseren.
0226- 312296

Digitaal een afspraak maken?

  • Door het inschrijfformulier in te vullen gaat u akkoord met het vastleggen van uw gegevens. Lees hier meer over in ons privacy beleid.