Iedere zwangerschap is (weer) spannend. Gedurende deze tijd komt er ontzettend veel informatie op je af en kan het soms moeilijk zijn om deze info te onthouden. Hieronder hebben we een aantal onderwerpen benoemd die gedurende de zwangerschap voorbij gaan komen. Zo ga je nog iets meer voorbereid de komende periode tegemoet.

Eerste kennismaking

De eerste kennismaking is zeer belangrijk, daarom stellen wij het op prijs dat je partner meekomt. Deze eerste afspraak op de praktijk is in de achtste of negende week van je zwangerschap. Het duurt ongeveer een half uur en is bedoeld om kennis te maken, informatie uit te wisselen en voorlichting te geven over jouw zwangerschap. We bespreken vragen over je gezondheid en die van jouw partner, familieleden en het eventuele verloop van een vorige zwangerschap(en), bevalling en kraambed. Daarna wordt er eventueel wat bloed afgenomen voor standaard onderzoek.

Als voorbereiding op dit eerste gesprek, stellen wij het op prijs als je onderstaand intakeformulier samen met je partner thuis invult. Je kunt er dan alle tijd voor nemen. Neem vervolgens het ingevulde en uitgeprinte formulier mee naar deze eerste kennismaking.

 

Eerste echo

Vòòr de eerste kennismaking wordt een afspraak gemaakt voor de eerste echo. Deze echo wordt bij ons op de praktijk gemaakt. Tijdens deze echo wordt er gekeken of er een zwangerschap zichtbaar is in de baarmoeder en of er misschien al een kloppend hartje te zien is.  Hierna maken wij een afspraak voor een vervolgecho.  Na de termijnecho (rond 10-11 weken) krijg je te horen wat de uitgerekende datum is. . 
Tijdens je zwangerschap worden een er aantal echo’s gemaakt. Hierdoor houden wij de groei en ontwikkeling van je kindje tijdens de zwangerschap goed in de gaten. 

Tweede controle

De volgende afspraak is drie à vier weken later (dan ben je ongeveer 12 tot 14 weken zwanger). De verloskundige luistert naar het hartje en meet je bloeddruk.  Je krijgt alle bloeduitslagen mee.  Het is vaak ook de eerste controle waarbij wij het hartje kunnen beluisteren met ons doppler apparaat. 

Volgende zwangerschapscontroles

Je komt gemiddeld veertien keer bij de verloskundige op de praktijk. Als je vaker wilt komen kan dat. Elke controle duurt ongeveer vijftien minuten. Dit is een gesprek waarin er goed geluisterd wordt naar je vragen, klachten en ook je leuke belevenissen, ervaringen en algemene zwangerschapsgevoelens. Je bloeddruk wordt gemeten, de groei van je buik en kindje wordt gecontroleerd en het hartje wordt beluisterd.

De data van de volgende zwangerschapscontroles:
* Tot de 24ste week: om de 4 weken
* Vanaf de 24ste week tot de 30ste week: om de 3 weken
* Vanaf de 30ste tot de 36ste week: om de 2 weken
* Van de 36ste week tot de bevalling: iedere week

Aanvullende controles

Urinecontrole is niet standaard en wordt alleen bij indicatie gehouden. Er wordt gekeken naar het eiwit- en suikergehalte in je urine.

Wegen is niet standaard, maar als je wilt, dan kun je ook gewogen worden.

Prenatale screening: er wordt uitgebreid gesproken over alle mogelijkheden van prenatale screening. Dit onderzoek is bedoeld om een eventuele afwijkingen bij je baby te ontdekken. 

Voorbereiding op de bevalling: rond de 36ste week van je zwangerschap wordt de bevalling met jou en je partner doorgesproken. Je krijgt uitleg wanneer en hoe de bevalling begint en wanneer jullie ons moeten bellen. Heel belangrijk vinden wij het om jouw wensen door te spreken: de baringshouding, de plaats en de sfeer van de bevalling en ook de mogelijkheden van eventuele pijnbestrijding.
Het Geboortehuys heeft bij de bevalling gratis een TENS apparaat ter beschikking. De bevestigingsstickers moet je, om hygiënische redenen,  wel zelf bij ons aanschaffen. De stickers kosten € 20.- 

Kraamzorg

Op een gegeven moment moet je ook de kraamzorg gaan regelen. In Nederland heb je vrije keuze in welke organisatie te kiezen. Je kunt jezelf aanmelden via de website van de kraamzorgorganisatie naar keuze,  maar je kunt ook de verzekering bellen en daar melden van welke organisatie je graag zorg zou willen ontvangen. In Langedijk en omgeving zijn verschillende kraambureau’s werkzaam. Bij de intake krijg je informatie over kraamzorg instanties waar wij een goede samenwerking mee hebben. Indien je vragen hebt over de verschillende organisaties of over kraamzorg kun je deze stellen op het spreekuur.

Ben je onder controle bij de gynaecoloog in het ziekenhuis en wil je dat wij je kraambed verzorgen, ook dan kun je je bij ons aanmelden. Dit kan al vroeg in je zwangerschap.

Borstvoeding

Je krijgt uitgebreid informatie over het geven van borstvoeding. Als je kindje geboren is, kun je hier volop ondersteuning en begeleiding bij verwachten. Er wordt door de kraamverzorgende, verloskundige en eventueel de lactatiekundige ruim de tijd voor genomen. Dit doen wij met veel plezier. Ook wordt er informatie gegeven over flesvoeding.

Kraampakket

Bij een thuisbevalling is een kraampakket noodzakelijk. De meeste kraampakketten worden uitgedeeld door verzekeringsmaatschappijen. Het kraampakket is ook bij de assistente verkrijgbaar voor € 35,-.