Bij begeleiding van Het Geboortehuys ontvang je waardevolle tips over een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap. Zo adviseren we over voeding, beweging, en rust om zowel moeder als baby in optimale conditie te houden.
Daarnaast geven we tips om stress te verminderen en moedigen we het vermijden van schadelijke stoffen zoals alcohol en nicotine aan, voor een gezonde zwangerschap.
Bij zwangerschap kom je aan in gewicht, afhankelijk van je BMI. Aanbevelingen voor gewichtstoename worden op basis van je BMI aan het begin van de zwangerschap gegeven.
BMI < 18,5: 12,5 tot 18 kg
BMI tussen 1,5 en 24,9: 11,5 tot 16 kg
BMI tussen 25 en 29,9: 7 tot 11,5 kg
BMI > 30 kg: 5 tot 9 kg
Bij te veel gewichtstoename tijdens de zwangerschap is het belangrijk je eetpatroon te controleren, omdat dit het risico op hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes en andere complicaties verhoogt.
In overleg met je behandelend arts mag je tijdens je zwangerschap doorgaan met of starten met medicatie. Het is belangrijk altijd te overleggen met de huisarts. Daarnaast kun je ook de verloskundige of apotheker om advies vragen.
Heb je pijnklachten, dan mag je zonder problemen de in de gebruiksaanwijzing aangeraden dosis paracetamol gebruiken. Paracetamol is veilig bij correct gebruik, maar overleg bij twijfel altijd met je zorgverlener om de gezondheid van jou en je baby te waarborgen.
Je kunt je haren verven tijdens de zwangerschap. Voor het verven van de babykamer gebruik verf op waterbasis en ventileer de ruimte goed. Werk je met straling of schadelijke stoffen, meld je zwangerschap aan je werkgever zodat je aangepast werk kunt krijgen. Dit helpt risico’s te minimaliseren en zorgt voor een veilige werkomgeving voor jou en je baby.
Overleg bij twijfel altijd met Het Geboortehuys om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.
Mocht je gaan vliegen naar je vakantiebestemming, dan is het van belang een zwangerschapsverklaring met gezondheidsverklaring mee te nemen als je zwangerschap zichtbaar is.
Met deze verklaring toon je aan dat je nog mag vliegen en gezond bent. Deze verklaring kun je aan de verloskundige vragen. Doe dit uiterlijk 1 week voordat je op vakantie gaat. Het is altijd verstandig om de regels van je vliegmaatschappij, in verband met een zwangerschap, na te kijken.
Sporten tijdens de zwangerschap is gezond en helpt je spieren ontwikkeld te houden, wat belangrijk is voor fitheid tijdens de zwangerschap en bevalling, evenals voor herstel daarna. Vermijd contactsporten vanwege het risico op buiktrauma. Train je schuine buikspieren, maar niet de rechte buikspieren vanwege hun veranderde positie.
Bij rugklachten kan zwemmen prettig zijn. Diverse zwangerschapscursussen besteden aandacht aan beweging. Overleg bij twijfel met de medewerkers van Het Geboortehuys om veilige sportkeuzes te maken tijdens je zwangerschap.
Bepaalde werkomstandigheden kunnen risico’s voor je zwangerschap meebrengen, zoals blootstelling aan trillingen, straling, chemische stoffen, infectierisico’s of fysiek zwaar werk. Werk je in nachtdiensten of ploegendiensten, overleg dan met je werkgever over extra pauzes of aangepaste werktijden.
Het is belangrijk om je werkomgeving veilig te houden tijdens de zwangerschap. Overleg bij twijfel altijd met Het Geboortehuys en werkgever om passende maatregelen te nemen en risico’s te minimaliseren.
Roken tijdens de zwangerschap brengt wetenschappelijk bewezen schade aan je ongeboren kind. Het kan de kans op zwangerschap verkleinen en leiden tot hazenlip, klompvoetjes, vroeggeboorte, laag geboortegewicht en overlijden door loslaten van de placenta.
Na de geboorte verhoogt roken het risico op wiegendood, borstvoedingsproblemen, slechte conditie, ademhalingsstoornissen, luchtweginfecties, middenoorontsteking en huilbaby’s. Zelfs als alleen je partner of familie rookt, rookt je kind mee. Het is dus belangrijk dat zowel aanstaande moeders, vaders als familie stoppen met roken.
Wij adviseren, volgens de Gezondheidsraad, geen alcohol te drinken tijdens de bevruchting, zwangerschap en borstvoeding om risico’s te vermijden:
**Aanstaande ouders**: Alcohol vermindert de vruchtbaarheid en verhoogt de kans op miskramen. Dit geldt voor zowel de moeder als vader.
**Zwangeren**: Eén glas per dag verhoogt het risico op miskramen, vroeggeboorte en vertraagde psychomotorische ontwikkeling. Meer drinken vergroot deze risico’s, waaronder Foetaal Alcohol Syndroom (FAS), dat ernstige afwijkingen veroorzaakt.
**Borstvoeding**: Alcohol vermindert de inname door de baby en kan het slaap-waakpatroon verstoren.
Alle vormen van drugsgebruik worden tijdens de zwangerschap ontraden. Drugsgebruik kan leiden tot ontwenningsverschijnselen bij de pasgeboren baby en verhoogt het risico op aangeboren afwijkingen. Het is belangrijk om te stoppen met drugsgebruik om de gezondheid van je ongeboren kind te beschermen en complicaties te voorkomen.
Overleg bij twijfel altijd met Het Geboortehuys voor de juiste begeleiding en ondersteuning tijdens de zwangerschap. Het vermijden van drugs draagt bij aan een veilige en gezonde ontwikkeling van je baby.