Een miskraam is voor de meeste zwangeren en hun partner een verdrietige en ingrijpende gebeurtenis die veel vragen en gevoelens kan oproepen. Een miskraam wordt ook wel een spontane abortus genoemd. Het Geboortehuys helpt je om door deze moeilijke tijd heenkomen.
Op deze pagina lees je meer informatie over wat een miskraam is, hoe een miskraam kan verlopen en wat er gedaan kan worden nadat een miskraam bij jou is vastgesteld.Een miskraam is voor iedere vrouw een heftige gebeurtenis. Hoe verloopt een miskraam en welke vormen zijn er?
Vaginaal bloedverlies en/of hevige menstruatie-achtige buikpijn kunnen de eerste tekenen zijn van een dreigende miskraam of een miskraam in gang. In 40 procent van de gevallen komt met deze tekenen de miskraam op gang. Meestal gebeurt dit na drie dagen, maar soms kan dit ook enkele weken duren. Wanneer de miskraam daadwerkelijk op gang komt, gaat dit vaak gepaard met ruim vaginaal bloedverlies, zoals bij een hevige menstruatie. Je kunt kleine en grote stolsels verliezen. Vervolgens treedt er buikpijn op. De buikpijn voelt aan als weeën, een pijn die komt en gaat, en kan uitstralen naar je rug en je benen.
Met het stolselverlies is het mogelijk dat je het vruchtje ziet, maar omdat het vruchtje vaak nog heel klein is kan het ook zijn dat je deze helemaal niet opmerkt. Soms zit het vruchtje nog in de vruchtzak. De vruchtzak is een klein zakje gevuld met vocht. Wanneer de miskraam volledig is, merk je dat de buikpijn minder wordt en zal het bloedverlies sterk afnemen. Lichamelijk voel je je meestal een stuk beter. Licht bloedverlies kan nog enkele weken aanhouden. Als het vruchtje of de vruchtzak nog niet geheel uitgestoten is zal het bloedverlies en de buikpijn tijdelijk minder zijn of zelfs ophouden, maar kan later weer terugkomen.
Een miskraam is helaas niet te voorkomen of te behandelen en in de meeste gevallen is de oorzaak van een miskraam onduidelijk. Een miskraam ontstaat over het algemeen doordat er spontaan iets is misgegaan in de deling van de cellen of het erfelijk materiaal. De zwangerschap heeft geen gezonde kans zich verder te ontwikkelen en wordt op natuurlijke wijze afgebroken. Bij de meeste miskramen is de oorzaak gelegen in een aanleg- of ontwikkelingsstoornis in de chromosomen. Vaak is er geen sprake van een erfelijke afwijking waardoor de kans op herhaling van een miskraam klein is bij een volgende zwangerschap.
De kans dat een zwangerschap eindigt in een miskraam is leeftijdsafhankelijk, hoe ouder je bent hoe groter de kans op een miskraam. Daarnaast geeft roken en overmatig alcoholgebruik een hogere kans op het krijgen van een miskraam en ook kunnen miskramen in sommige families vaker voorkomen. Een miskraam kan niet worden veroorzaakt door lichamelijke inspanning als hard werken, fietsen, vrijen, sporten of vallen.
Bij een miskraam gaat er iets mis tijdens de eerste zestien weken van de zwangerschap. Jouw lichaam breekt de zwangerschap af. De baarmoeder zal vervolgens de vrucht en het zwangerschapsweefsel uitdrijven. Verloskundigen en echoscopisten noemen dit een ‘spontane abortus’.
Bij een Missed abortion lijkt er soms niets aan de hand, dat wil zeggen: je hoeft geen last van buikkramen en bloedverlies te hebben. Tijdens een echo blijkt echter dat het hartje niet (meer) klopt. Dit noemen we een gemiste miskraam of een missed abortion.
Alleen een echoscopiste kan vaststellen of de zwangerschap op dat moment intact is, of dat er sprake is van een miskraam. Meestal wordt er een inwendige echo gedaan.
Vanaf 6 weken is de hartslag van het embryo zichtbaar, wat de kans op een miskraam verkleint. Toch sluit een goede echo een miskraam niet uit. Een vervolg-echo kan nodig zijn om de zwangerschap te bevestigen.
Er is geen hartactie zichtbaar en soms is het embryo ook te klein voor de zwangerschapstermijn, dan is er helaas sprake van een miskraam. Samen met de verloskundige bespreek je wat de mogelijkheden zijn.
In sommige gevallen is er bij de eerste echo (nog) geen hartactie zichtbaar. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de zwangerschap niet goed verloopt. Soms voeren we de echo simpelweg te vroeg uit. Dan biedt een latere echo meer duidelijkheid.
Neem met ons contact op bij onderstaande situaties: bel 0226 31 22 96 of rechtstreeks met onze verloskundige: 06 41 55 30 21. Bij geen gehoor of storing bel 06 14 04 06 95.
Bij aanhoudende, hevige buikpijn.
Bij duizeligheid en/of flauwvallen.
Bij pijn in de schouders.
Bij ziektegevoel en/of koorts (38°C+)
Bij langer dan drie uur bloedverlies.
Bij ongerustheid.
Verlies tijdens de zwangerschap heeft vaak een grotere impact dan vooraf gedacht. Het Geboortehuys werkt samen met Elvira van Staveren, die gespecialiseerd is in begeleiding bij zwangerschapsverlies. Met haar expertise verbreden we onze zorgverlening en kunnen we vrouwen, die met zwangerschapsverlies te maken krijgen, nóg beter bijstaan.